Rapid - respectată de englezi, învinsă pe teren

Încă din vremurile de început ale fotbalului, acesta reprezenta un joc în care adversarii se respectă, astfel apărând atât de uzitata noțiune de fair-play.

Un exemplu de luat în seamă rămâne programul de meci realizat de englezii de la Tottenham Hotspur pentru jocul tur din Cupa UEFA cu Rapid București disputat în 1971. În această micuță broșură, după copertă și o primă pagină conținând imagini, urma o pagină scrisă în limba română! O pagină în care englezii elogiau jocul și participantele la o astfel de competiție și în care urau bun venit formației noastre.

Rapid se deplasa în Anglia după două tururi în care eliminase adversare puternice precum SC Napoli și Legia Varșovia, în timp ce Tottenham trecuse de mai puțin cunoscuții islandezi de la Keflavik, dar și de fancezii de la Nantes.
Iată că Rapid era o echipă respectată, fără ca englezii să fi jucat anterior cu noi, având un antrenor cu nume greu ca Bazil Marian și câțiva jucători prezenți la echipa națională.

În imaginea de grup îi regăsim pe Vasile Ștefan, Marian Petreanu, Constantin Mușat, Alexandru Boc, Adrian Rămureanu, Necula Răducanu, Gheorghe Codrea, Nicolae Lupescu, Iordan Angelescu, Ion Pop, Ilie, Greavu, Constantin Năsturescu, Daniel Ene, Alexandru Neagu, Ion Dumitru, Marin Stelian, Constantintin Dinu, Teofil Codreanu.
Rapid își confirma statutul și ulterior, în sezonul 1972-1973 înfruntând o altă formație din Albion, Leeds United.

Revenind la dubla cu Tottenham, dincolo de respectul arătat, pe terenul de joc englezii ne-au fost net superiori în cele două manșe reușind să ne marcheze cinci goluri fără a încasa vreunul.
Sperăm ca viitorul să ne rezerve o revanșă, atât ca joc, cât și ca dovadă de fair-play!