Rapid și Petrolul, prieteni sau rivali?

Cu această întrebare am începe acest articol. Iar răspunsul ar fi desigur: și una și alta!
Pentru că Rapid și Petrolul au de împărțit o lungă și frumoasă rivalitate, dar și anumite similitudini, fiind două formații cu origini muncitorești. În istorie rămân momente unice precum titlul de campioană câștigat de Rapid în ultima etapă, la Ploiești, sau finala din Cupa României în care Petrolul învingea la București.

Avem deasemenea în comun anumiți fotbaliști, unii dintre ei emblematici pentru ambele grupări. În epoca în care Rapid redevenea o forță – după venirea lui Mircea Lucescu – găsim jucători care au activat mai întâi la una și apoi la cealaltă dintre echipe. Îi amintim aici pe Marius Măldărășanu, Nicolae Constantin, Filipe Teixeira … sau Daniel Chiriță.

Oprindu-ne la Cupa României din 1995, Petrolul – aflată la a treia sa finală – învingea după loviturile de departajare cu 6-4, într-un meci în care Rapid – la a 13-a finală și fără un trofeu de 20 de ani – pornise favorită. Răchită marca lovitura decisivă iar Frunză rata, după ce pentru Rapid au înscris Lupu, I. Chiriță și Vlădoiu.
Partida se încheiase cu scorul de 1-1 (marcatori Andreicuț și Iulian Chiriță), iar golul Rapidului fusese marcat dintr-o poziție clară de offside, trecută cu vederea de brigada condusă de Ion Crăciunescu.

Confruntat adesea cu destinul său, Rapid a trecut în istoria sa prin momente unice precum rejucarea unei finale după arestarea unor jucători de-ai săi, sau prelungirea unei partide până când adversarul avea să marcheze. Poate datorită acestui ”ADN” antisistem – în pofida lacrimilor care au curs după finala din 1995 – mulți rapidiști au considerat că a fost mai bine așa, că nu aveam nevoie să câștigăm în urma unei greșeli de arbitraj în favoarea noastră!

Dincolo de toate polemicile rămân amintirile și o echipă mare a Rapidului. Din lotul de la acea vreme făceau parte: Leontin Toader, Marius Bratu, Nicolae Stanciu, Romulus Bealcu, Ștefan Iovan, Adrian Matei, Georgică Vameșu, Cezar Zanfir, Ionel Chebac, Florin Frunză, Mihai Iosif, Florin Motroc, Dorel Mutică, Tiberiu Curt, Dănuț Lupu, Florin Constantinovici, Ion Vlădoiu, Rodin Voinea și Iulian Chiriță, antrenor fiind Sorin Cârțu.

Mulți dintre jucătorii de atunci fac parte acum din familia Rapid Old Boys. Dar și alții, veniți ulterior la Rapid, precum trei rapidiști cu trecut petrolist: Marius Măldărășanu, Nicolae Constantin și Florentin Rădulescu. La rândul său, Daniel Chiriță, care se afla atunci în lotul Petrolului, a trecut și pe la Rapid în perioada 1999-2001.

Cu ”găzarii” am și sărbătorit uneori. 50 de ani de la căștigarea titlului din `67 și 94 de ani de la înființarea Rapidului sunt ultimele două repere. Iar la aniversarea lui Daniel Chirita, pe 24 martie, va fi organizat la Ploiești un nou turneu de old boys.